pelituoli

Pelituolin valinta ei ole arpapeliä

Video- ja muiden nettipelien pelaaminen on suomalaisten keskuudessa jatkuvassa nousussa. Vaikka harrastaja ei tähtäisikään kilpailemaan CS:GO:n, League of Legendsin, Dotan tai muiden moninpelien live-turnauksissa, on pelituolin valinta silti syytä tehdä huolella. Tietokoneen tai pelikonsolin ääressä venähtää huomaamatta monta tuntia viikossa.

Jos peliasento on huono, se tuntuu jäykistyneissä niskoissa ja hartioissa ja saattaa aiheuttaa muita selkäongelmia. Toistuvat, lyhyetkin pelihetket väärässä asennossa ovat terveydelle haitallisia. Viisas pelituolin valinta on hyvä tapa ennalta ehkäistä selkä- ja niskakipuja ja varmistaa, että olo on mukava joka käänteessä. 

Millainen on ergonominen asento? 

Ergonominen peliasento ei juuri eroa toimistotöissä annetuista suosituksista oikeaoppisesta istuma-asennosta. Jalkojen tulisi yltää tukevasti maahan tai jalkatuelle. Vartalon ja reiden kulman tulisi olla hieman yli 90 asteen ja etureunan ja polvitaipeen väliin jäädä muutama senttimetri. 

Seuraavaksi on kyynärkorkeuden vuoro. Se mitataan pitämällä käsiä istuessa vartalon sivuilla ja laskemalla etäisyys kyynärpäästä lattiaan. Pelipöydän tulisi olla joko samalla korkeudella tai korkeintaan 2 senttiä ylempänä. Kun käsivarret lepäävät pöydällä, on hartiat rentoutuvat. 

Näytön katselukulma säädetään siten, että pelaajan nenä yltää näytön yläreunan korkeudelle. Riittävä etäisyys ruudusta mitataan ojentamalla käsivarsi näyttöä kohden koko käsivarren mitan verran. Näppäimistö sijoitetaan keskelle pöytää ja hiiren käyttöön varataan koko kyynärvarsi. Pelkkä ranneliike johtaa nopeasti paikkojen kipeytymisen, josta ei edes paksu rannetuki pelasta. 

Kullekin parhain peliasento löytyy kuitenkin kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja, sillä tietokonetyössä ei ole yhtä, kaikille sopivaa ratkaisua. Siksi pelaajan kannattaa panostaa pelituolin ja muiden välineiden säädeltävyyteen. Peliasentoa on myös hyvä vaihdella pelisession aikana. 

Säädettävyys käyttömukavuuden takeena

Oikeanlaisen pelituolin valinta on tehtävä, jota ei kannata aliarvioida. Peliergonomian kannalta tärkeimpiä asioita ovat pöydän korkeus, näytön, hiiren ja muiden lisälaitteiden sijainti, riittävä valaistus ja laadukas istuin. Huono jakkara kiristää yhtälailla istumalihaksia kuin hermoja, ja vaikuttaa ratkaisevasti jaksamiseen ja yleiseen hyvän olon tunteeseen. Koska jokainen pelaaja on yksilö, myös peliasennon on vastattava pelaajan yksilöllisiin tarpeisiin.

Hyvän pelituolin säätömahdollisuuksiin kuuluvat oikea istuinkorkeus, tuki selälle ja sopiva käyttökulma. Pelituolit on toimistokalusteitakin paremmin suunniteltu tuomaan mukavuutta pitkiin istuntoihin ja siksi istuinkorkeus, käsinojien asento ja jopa istuimen pehmusteet ovat pelaajaan räätälöitävissä oman kehonsa asettamien ehtojen mukaisesti. Ennen ostopäätöstä on hyvä tarkistaa pelituolin säädettävyys ja säätövara, mitat sekä maksimikuormitus ja suhteuttaa ne omaan pituuteen ja painoon. 

Hyvän istuma-asennon ohella pelin juoni, tehtävät ja palkinnot, hyvät äänet ja grafiikat sekä nopeat latausajat ovat osa miellyttävää pelikokemusta. Tämän tietävät etenkin netin casinot, jotka tarjoavat laajan ja monipuolisen pelivalikoiman, uuden pelaajan bonuksia, VIP-etuja ja mahdollisuuksia voittaa peleistä erikokoisia rahapalkintoja. Oli kyseessä sitten kolikkopeli, blackjack, pokeri tai jokin muu videopeli, on pelituolin valinta paras hoitaa kuntoon ennen hihojen ylös käärimistä. Kun peliasento on mukava ja ergonominen, on pelin aikana helpompi keskittyä ja tehdä viisaita ja loppuun asti harkittuja valintoja.

Pelituolit vs. ajopenkit

Pelituolit voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan, jollei pelikäyttöön valjastettuja toimistokalusteita lasketa. Pelituolit ovat pöydän ääressä käytettäviä tuoleja, kun taas ajopenkit on suunniteltu erityisesti autopelien pelaamiseen mahdollisimman aidontuntuista kilpa-ajoasentoa jäljittelemään. 

Lattiakäyttöinen ajopenkki on rakennettu metallialustan päälle ja sisältää telineen polkimille ja rattiohjaimelle. Telinettä säädetään syvyyssuunnassa ja eri osat ovat kiinnitettävissä toisiinsa jämerästi. Ajopenkit vievät enemmän tilaa, elleivät ne ole kokoontaitettavaa ja helposti varastoitavaa mallia. Vaikka peliasento on niissä huipussaan, ei penkki välttämättä sovi kaikenlaisten pelien pelaamiseen.

Sen sijaan pelituoli muistuttaa tavallista toimistotuolia pyörillä varustettuine jalkoineen, selkä- ja käsinojineen. Lisänä on tukeva pehmuste selälle ja istumalihaksille, mikä mahdollistaa pitkätkin pelisessiot ilman paikkojen puutumista. Kuppipenkkimäinen design ei ole pelkkää hifistelyä, vaan sillä on selvä tarkoitus mukavuuden ja kestävyyden lisääjänä. 

Mikä tahansa pelituoli edellyttää taukoja

Vaikka pelituolin valinta tehtäisiin kuinka huolellisesti, ei se vähennä taukojen tärkeyttä: 

  1. Nouse ylös, kun peli latautuu tai olet päässyt seuraavalle tasolle. 
  2. Suuntaa katse pois näytöstä vähintään 20 minuutin välein ja kohdista se 20 sekunnin ajan kaukaisuuteen. 
  3. Laita veri kiertämään erilaisilla venyttelyliikkeillä 10 minuutin ajan jokaista pelattua tuntia kohden.
  4. Juo vettä ja varmista, että pelihuoneeseen virtaa raikasta ilmaa. 

Saako hinnalla vastinetta rahalle?

Pelituoleja on mahdollista ostaa niin erikoisliikkeistä kuin marketeistakin. Hintaero on ensimmäinen asia, johon pelituolin ostoa suunnitteleva pelaaja törmää. Edullisimmat pelituolit ovat noin 100 euron hintaisia, mutta satasia tarvitaan huomattavasti enemmän mitä erikoisempaa tuolia etsitään. 

Prismasta, Sotkasta, Ikeasta ja Motonetistä hankitaan joko vähäiseen käyttöön tai uudelle pelaajalle sopiva tuoli, mutta kun panokset kovenevat, voi pelihuoneeseen ilmestyä esimerkiksi ENCE-joukkueen erikoisversio HERO-pelituolista. 

Kalliimpien pelituolien rakenne on hieman normaalia suurempi ja verhoilukankaat ovat markettiversiota parempaa materiaalia. Edulliset ja kalliit tuolit eroavat toisistaan myös väritykseltään. Halvemmat pelituolit ovat usein yksivärisiä, kun taas merkkituoleissa käytetään huomiota kiinnittäviä yksityiskohtia ja mustaa ja sinistä erikoisempia värivalintoja. 

Mitä suuremmaksi hinta nousee, sitä moninaisempia tuolin säätömahdollisuuksia sopii odottaa. Etenkin lisätyynyt ja käsinojien laajat sääntömahdillisuudet keräävät kalliimpia tuoleja käyttävien pelaajien kehuja. Pelituolin kuljetuksen ja kokoamispalvelun voi tilata lisähintaan kummassakin tapauksessa. 

Myös keittiötuoli käy – muttei pitkään 

Counter-Striken ENCE-pelaaja Aleksi ”allu” Jalli on tahtomattaan ravisuttanut pelituolikeskustelua siihen pisteeseen, jossa pelaajat pohtivat, käykö pelkkä keittiötuoli peli-istuimeksi. BLAST Premier -liigafinaaleihin paikkansa napannut Jalli nimittäin pelasi kyseisen ottelun kovalta, mitään säätömahdollisuuksia sisältämättömältä keittiön puutuolilta. 

Vaikka pelituolin valinta aiheutti Twitteriin, Redditiin ja muissa medioissa julkaistuihin meemeihin asti yltäneen kohun, ei Jallin esimerkki ole räjäyttänyt keittiökalusteiden myyntiä. Syykin erikoiseen tuolivalintaan selvisi, kun ENCEn markkinointipomo paljasti ”allun” pelanneen ottelun erikoisolosuhteissa äitinsä luota. 

Huonokin pelituolin valinta osoittaa, etteivät pelaajan taidot kärsi satunnaisesta istuimen vaihtamisesta. Tosin, pian tapahtuman jälkeen Jalli palasi tuttuihin pelitapoihinsa ja säädettävälle pelituolilleen.