kotitoimisto

Muista ergonomia myös kotitoimistolla

Moni on viime aikoina siirtynyt tekemään töitä kotitoimistolta, ja yhä useammin kokonaan yksittäisten etätyöpäivien sijaan. Kodin työpistettä ei kuitenkaan aina ole suunniteltu pitkäaikaiseen, päivittäiseen käyttöön sopivaksi. Kotikalusteet eivät välttämättä vastaa ammattikäyttöön valmistettuja ergonomialtaan.

Tärkeimmät kalusteet tietotyössä ovat hyvä tuoli ja työpöytä, mielellään korkeussäädettävä. Ranteiden ja kyynärvarsien tuli olla vaakatasossa, kyynärpää 90 asteen kulmassa. Näyttö sijoitetaan niin että silmät ovat sen ylätasalla. Työtuolin tulisi tukea ristiselkää. Monipuoliset säätömahdollisuudet auttavat löytämään luonnollisen oikean asennon. Välillä töitä olisi hyvä tehdä myös seisten, asentojen vaihtelu on tärkeää.

Valaistuksessa paras vaihtoehto on luonnonvalo. Ikkunan ääreen sijoitettu työpiste on hyvä vaihtoehto myös koska silloin katseen voi välillä kohdistaa etäisyyteen. Kotitöissä on muistettava liikkua. Normaalissa toimistoympäristössä myös istumatyössä liikutaan: työkaverin työpisteelle, kahvihuoneeseen, tulostimelle. Pidä myös taukoja. Varsinaisella työpaikallakin juttelutauot ja muut keskeytykset kuuluvat asiaan, somessa piipahtamisessa ei siis tarvitse potea huonoa omatuntoa.

Monissa yrityksissä kotonatyöskentelyn ergonomia on nyt jätetty yksin työntekijän suunnitellun ja toteutuksen varaan. Myös työnantajalla on kuitenkin vastuu työterveydestä ja turvallisuudesta, etätyöläistenkin osalta. Kustannuksiin ei vielä oikein ole kehittynyt normistoa.